TOPlist

Další „vychytaný“ recept na chléb. Děkujeme paní Radce!

Dobrý den,
jak jsem slíbila, posílám vám recept na chleba pečený v elektrické domácí pekárně, na který „nedáme dopustit“.
Původní recept mám od kamarádky, která peče fantastický kváskový chléb v troubě, jehož příprava je však zdlouhavá a já mám ráda rychlý výsledek, proto jsem recept upravila dle našich potřeb:
Suroviny:
100g žitné chlebové mouky
50g celozrnné mouky (nejlépe špaldové)
250g pšeničné chlebové mouky
2 čajové lžičky soli (pozor, každá sůl jinak solí)
1 – 2 čajové lžičky kmínu (množství dle vaší chuti)
2-3 lžíce lněného semínka v celku (drcené není tak dobré)
2-3 lžíce slunečnicového semínka
1,5 lžičky instantního droždí
4 polévkové lžíce domácího žitného kvásku , s kváskem je chléb výrazně lepší, stravitelnější a i déle vydrží, pokud ho nemáme, můžeme vynechat
350ml vlažné vody
Pracovní postup:
do formy domácí pekárny vložíme hnětací hák, na dno formy nasypeme instatní droždí, poté přisypeme žitnou mouku, špaldovou a pšeničnou, vsypeme kmín, do rohů formy sůl a nakonec vsypeme slunečnicová a lněná semínka (varianta: lněné semínko a dýňové atd., dle chuti), pokud máme kvásek – přidáme ho, poté zalijeme vlažnou vodou, vložíme do domácí pekárny a dle jejího typu nastavíme program na pečení celozrnného chleba.
V naší pekárně celý proces vč. míchání, kynutí a pečení trvá cca 3,5 hodiny. Po upečení chléb vyklopíme na mřížku a po zchladnutí vyjmeme hnětací hák a můžeme krájet…..
Obvykle se po chlebu jen „zapráší“. Výborný je s luštěninovými či zeleninovými pomazánkami a zeleninovým salátem.
Přeji vám hodně zdaru při pečení!
S přáním pohodového dne,
Radka
Vydáno Čtvrtek, 8 prosince, 2011; 14.02 v kategorii Recepty. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.