biomouka
Vyzkoušely jsme BIOmouku pšeničnou polohrubou Country Life, která je celkem novinkou v naší nabídce. Není to tmavá celozrnná mouka, která by zabarvila pečivo do hněda-jak se často obáváte. Zkusila jsem dýňový koláč a výsledkem byl křehoučký, zlatavý a nejen na pohled lákavý moučník k nedělnímu obědu! Zde recept:
těsto-2hrnky biopšenič.mouky polohrubé Country life, lžička soli, kůra z 1/2 biocitronu,2pol.lž.třinového cukru,1biovejce,125g biomásla a lžička kypřícího prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, které necháme chvilku v lednici odpočinout.
náplň- dužinu z 1menší dýně Hokkaido nakrájíme na kostičky a necháme cca 20min.povařit; slejeme a necháme vychladnout. Rozmixujeme na kaši a přidáme 3pol.lž.javor.sirupu, 2lžíce medu, šťávu z 1/2citronu, mletou skořici,vanilku, špetku ml.zázvoru. Přidáme 250g filounského tvarohu(nebo jiný biotvaroh) a 2vejce.Rozmixujeme v hladký krém.
Do vymazané formy vtlačíme těsto, místy dno propíchneme vidličkou a naneseme krém. Pro ozdobu jsem koláč ještě posypala sekanými ořechy 🙂 Pečeme při 180 stupních do zlatova. Byl výborný 😀 !
Celozrnná mouka
Obilniny ve své celozrn.podobě mají mnoho předností. Uvolňují energii postupně, obsahují více vitamínů skupiny B, minerálních látek, jsou vynikajícím zdravojem sacharidů, bílkovin a zejména vlákniny. Často se nás ptáte jak zacházet s celozrnnou moukou.:-) Začínáte-li s celozrnnou moukou a chcete, aby výsledek Vašeho pečení byl zaručený, nesnažte se za každou cenu zcela zaměnit bílou mouku za celozrnnou. Doporučujeme nejlépe poměr 1:1. Bílé moukyv biokvalitě jsou u nás k dostání také 😉 Přesto jsem zkusila upéct vegepizzu čistě jen za použití celozrnné mouky pšeničné jemně mleté a musím říci, že výsledek byl skvělý! Pizzu o velikosti, že se mi málem nevešla na plech, slupl můj muž jak malinu a ani moje dítko, které se při předložení čehokoliv zdravějšího na talíř všelijak ošívá, nenechalo na talíři ani drobek! Zde tedy recept:
2hrnky celozrnné bio pš.mouky jemně mleté Bioharmonie, 2pol.lž oliv.oleje, 2 menší lžičky sušeného droždí Rapunzel, 2lžičky cukru a 2lžičky soli zaděláme s přiměřeným množstvím vlažné vody v těsto, které necháme chvilinku odpočinout(pokud použijeme suš.droždí stačí opravdu chvilku), po té jsem z něj na vymazaný plech vytvarovala tenkou kulatou placku s mírně zvýšeným okrajem. Naneseme na ni vrstvu passaty(můžete použít jakoukoliv z naší nabídky, anebo si vytvořit vlastní s drcených rajčat, česneku a dobrého pesta), a poklademe vegetariánským salámem. Vyzkoušela jsem Mozaiku do Salve Natura. Na vrch jsem na tenké prožky ozdobně pokladla Tavenýr, ale lze samozřejmě použít i nějaký kvalitní biosýr. Dozdobíme a dochutíme bazalkou. Pečeme ve vyhřáté troubě ani ne 20minut (nejdříve cca 200stupňů, potom jsem troubu stáhla na 180 stupňů a nechala pizzu „doběhnout“). Výborná a zdravá večeře za pár minut!
Dobrou chuť přejí
Vaše biotety