TOPlist

OBILNÉ MLÉKO

Milé maminky!

Stále častěji se nás ptáte na obilné mléko, které by pomohlo nahradit mléko mateřské pokud už kojení není možné. Uvádíme tedy ozkoušený recept na mléko, které Nikola svým dvojčátkům vařila už od 3měsíců. A jak krásně prospívají! 😀

Obilné mléko pro kojence (náhrada Nutrilonu)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g rýže (my většinou používáme neloupanou, tzv. Natural)100 g jáhel, krup nebo ovsa (my máme vyzkoušené pouze jáhly)75 g cizrny, čočky nebo fazolí adzuki25 g olejnatých semen (sezam, len, slunečnice, dýně nebo mandle)kousek (3 až 5 cm) mořské řasy Kombu nebo Wakame

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto mléko jsme dělali dvojčatům od 10. týdne, nemohla jsem kojit. Je to kvalitní náhražka Nutrilonu či Sunaru, vhodná zejména pro děti s výskytem atopického ekzému, ekzému či nesnášenlivostí kravské bílkoviny nebo pro děti veganů.

Toto vše namočíme na noc do 4 až 4,5 l vody. V té samé vodě vaříme v tlakovém hrnci 2 hodiny na mírném ohni (u nás se osvědčil stupeň č. 5 z 10-ti). Poté necháme hodinu až dvě dojít a otevíráme až když už v hrnci není přetlak. Následně pečlivě rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko (i za pomoci lžíce), nalijeme do uzavíratelných sklenic a ihned zavíráme. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici i jeden týden. Kaši, která zbyde po přecezení lze použít na zahuštění zeleninových vývarů apod.
Před spotřebováním vyjmeme z lednice, nalijeme do lahvičky a tu ponoříme do vařící vody na dobu potřebnou k získání optimální teploty. Mléko je v závislosti na množství vody ve které se vařilo většinou hustější konzistence, tak do lahvičky dle potřeby můžeme ješte přidat horkou převařenou vodu a řádně promíchat. Mléko je možno i mírně přisladit Sladěnkou (ječmenným sladem) a to asi půl lžičky na lahvičku. Občas můžeme přidat i trochu karobu (svatojánský chléb). Vyjímečně je možno po přidání trošky vody ohřát i v mikrovlnné troubě a opět pečlivě promíchat.
Naše miminka si obilné mléko velmi oblíbila a vydržela po něm spát celou noc a ráno byla po něm vždy dobře naladěna:))))

 

Vydáno Pondělí, 26 listopadu, 2012; 9.38 v kategorii Recepty. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.