Netradiční luštěniny a GHÍ
Moongdall, nebo-li žlutá čočka, je pro svou snadnou stravitelnost a bohatost na minerální látky a bílkoviny doporučována nejen pro malé děti, ale také často jako hlavní jídlo po očistných či detoxikačních technikách organismu. Úprava v kuchyni stejná jako čočka. Nabízíme také druh Chilka, což je mung dall půlený, ale neloupaný. Je bohatší na vlákninu, chutí připomíná čerstvý zelený hrášek,což jistě v kuchyni využijete :-)Určitě by měl být mung dall pravidelnou součástí jídelníčku vegetariánů, právě pro svůj velký obsah bílkovin! Tak neváhejte a ozkoušejte!
GHÍ- neboli přečištěné(přepuštěné)máslo
V ajurvédě je považováno za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu. Podle vědeckých výzkumů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Napomáhá detoxikaci organismu, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Harmonizuje vnitřní prostředí žaludku, napomáhá trávení. Používáme stejně jako ostatní tuky-k pečení, vaření, dušení, ke zjemnění pokrmů, do polévek, omáček, pomazánek a sladkých moučníků. Zejména když trochu ztuhne je vhodné na smažení, neboť se nepřepaluje! Ghí neobsahuje sůl ani laktózu a tak je přínosný i pro ty, kteří nemohou mléčné výrobky. Ghí má slabě nasládlou, lahodnou ořechovou chuť.