TOPlist

snadná gulášovka z hlívy ústřičné-recept z našich bedýnek, o který jste si psali

Recept v naší první letošní bedýnce byl natolik úspěšný, že jsem slíbila ho zde uvést 🙂

Dobrou chuť!

Recept týdne: snadná gulášovka z hlívy ústřičné

cca 3porce

Na dvou lžících oleje na mírném ohni nechám zezlátnout 1-2 pěkné cibule, nespěchám, aby cibulka krásně chytila barvičku. Pak přihodím silnější plátek másla a jak se rozpustí, vsypu alespoň 1lžíci Lájošovi směsi na guláš Sonnentor (byla součástí poslední prosincové bedýnky, pokud Vám tato bedýnka unikla, doporučuji Lájošovu vynikající kořenící směs-samozřejmě bez glutamátů a v biokvalitě-dokoupit), 1lžíci sladké papriky(nejlépe také tu od nás-bio Sonnentor, znáte ji, také jsme ji již v bedýnce měli, ta má opravdu dobrou chuť), promíchám, aby se paprika rozpustila v tuku. Teď je třeba pracovat rychle, aby paprika nezhořkla! Přidám hlívu, kterou jsem si předem pokrájela na menší kousky, vše zapráším asi jednou větší lžící hladké mouky, opět ode dna promíchám a zaleji cca 1-1,5 litrem vody. Kvůli mouce je třeba míchat a pohlídat, aby se polévka nechytila ke dnu. Samozřejmě je možné mouku vynechat, připravit si jíšku z másla a hladké mouky a polévku zahustit klasicky k závěru, ale takhle je to snažší a funguje to 😉

Teď si utřu asi dva stroužky česneku, a asi 2-3 omyté brambory nakrájím na drobnější kostičky, přidám do polévky, dál ještě trošku kmínu a pepře, a pokud právě nechystáte polévku pro malé děti, přidejte trošku té pálivé papriky, kterou jsem si přivezla z Maďarska a kterou máte v bedýnce ode mne jako dáreček J Jako poslední přidám do polévky majoránku, a to alespoň lžíci, protože ta tam zkrátka nesmí chybět. Nyní ještě dochutím Solčankou a za občasného míchání nechám polévku vařit, dokud hlíva není tak akorát na skus. K tomu žitný chlebík a výborná večeře je na stole. A jde to i bez masa 🙂

Typ: když chci polévku připravit jako bezlepkovou variantu-a dělám to vlastně dost často, dám už na začátku do polévky cca 2brambory, aby měli čas se rozvařit,  ty pak rozšťouchám, a teprve potom přidám další syrové brambory. To většinou k zhuštění krásně stačí.

Vydáno Neděle, 24 ledna, 2016; 18.56 v kategorii Novinky, Recepty. Both comments and pings are currently closed.

Komentáře nejsou povoleny.